
Annex 3 

No. Question Answer 

1. 
The dean decides on introducing distance testing to 
a faculty. What form should the decision have?  

The form of the decision is not determined. A key concern is that students and 
instructors are sufficiently informed in advance (e-mail, via the web pages, social 
sites, etc.). A dean’s measure could also be used. 

2. 
Who makes the decision to introduce distance state 
exams at a faculty?  

The dean decides on the option of distance state examinations for a specific 
programme of study after agreeing with the guarantor of this programme of 
study. The dean and the guarantor can agree in any fashion, by e-mail or phone. 
In almost all cases, there should be agreement. However, if no agreement is 
made, the dean decides – the dean has final responsibility. 

3. 

The guarantor of a programme of study decides on 
the distance assessment of studies for a specific 
course upon agreement with the course guarantor. 
Can they just agree by e-mail or telephone?  

Yes. 

4. Is a student required to attend distance exams? 

No. The same as with on-site exams, a student has the option of registering or 
not registering for the term. Nevertheless, the minimum number of registered 
terms is three in total, i.e. together distance and on-site exams, and they must be 
registered during the whole exam period (including July and September). 
Therefore, there could be only one on-site term, or in an extreme case where the 
current measures are extended into the autumn, none. 

5. 
Do distance exams count towards the minimum 
number of terms registered by a faculty? 

Yes. In accordance with Article 8, clause 14 of the Code of Study and Examination 
of Charles University, the number of registered terms must be appropriate for 
the number of students and must not be less than three. It is up to the student 
how to schedule them. 

6. 
How are unsuccessful attempts counted in the case 
of the distance assessment of a course? 

Unsuccessful attempts are counted in a standard fashion, the same as for on-site 
assessment of studies. The number of replacement terms for fulfilling the 
assessment of a course that is set out in the Rules for the Organization of Studies, 
in accordance with Article 8, clause 7 of the Code of Study and Examination of 
Charles University, is valid for both distance and on-site (not, for example, three 
distance attempts and three full-time attempts). 
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7. 

Is it possible to change the conditions for 
completing a course? Is it possible to change the 
rules for carrying out the assessment of studies for a 
course? 

Yes. It could happen that there will be a written exam instead of an oral exam or 
that more emphasis will be placed on work during the semester (reading, 
homework, seminar work, presentations …). The level of difficulty for passing 
courses should remain the same and correspond to the number of credits. 

8. 
Is it necessary to keep the method for completing a 
course (form of assessment of studies for the 
course) according to the accreditation? 

Yes. If it is stated in the accreditation that a course is completed with an exam, it 
must be completed with an exam. This also applies to the case of other forms of 
assessment of studies for a course. 

9. 
Is there a difference in the level of difficulty 
between distance and on-site exams?  

The level of difficulty for distance and on-site exams is the same, and the level of 
difficulty for passing a course should correspond to the number of credits. 

10. 

Is it necessary to follow the other rules relating to  
registering for exams set out in Article 8, clause 14 
of the Code of Study and Examination of Charles 
University?  

Yes. At least two terms in the exam period must be registered prior to the 
beginning of this period. Other exam terms may be registered with at least a 
week in advance. If only three terms are registered during an exam period and 
there are no vacancies for the third registered term, the capacity must be 
increased or another term must be registered, provided the schedule for the 
academic year allows this. 

11. 
Do the same rules for excusing someone from an 
exam apply also to distance exams?  

Yes.  

12. 
How do you verify the identity of a student during 
an online exam? 

The identity of a student can be verified during a videoconference by holding the 
student’s university or state ID up to the camera. Another option is to verify the 
identity of a student using the photo in SIS. The student may log in to the system 
and show the photo by sharing their desktop. In the case of a written exam, the 
student logs in to the system using their CAS data. If the public is present at the 
final state examination, it is recommended that the student show their student 
ID card and not their state ID card. 

13. How does a student register for a distance exam?  Students can register for an exam term via SIS. 

14. 
How do you resolve the method of drawing 
questions? 

If you need to draw questions, it is recommended to keep the rules the same. The 
drawing may be done by the examiner in this case, but the integrity of the 
examiner must be ensured (e.g. to show that the set of questions is complete and 
the drawing is done in front of the camera; to do the drawing with an electronic 
device guaranteed by the faculty, etc.) 
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15. 

How do you resolve the method of drawing 
questions for state exams if the details are provided 
in the Rules for the Organization of Studies at the 
Faculty? 

If the Rules for the Organization of Studies at the Faculty determine the method 
of drawing questions or the selection of questions and this method cannot be 
used for distance testing, students must be informed in advance of a different 
way of drawing questions. The rights of students must be upheld to the 
maximum extent. 

16. 
How do you handle a connection failure or the 
failure to take an exam due to technical problems? 
Is the number of attempts limited? 

First of all, the examiner must try to re-establish the connection with the 
student. If the exam is definitively terminated, it is the responsibility of the 
examiner to determine whether the part of the exam already taken has 
demonstrated sufficient knowledge. Either they assess the assessment in a 
standard manner or the student will need to be retested. It is not possible for a 
term to expire due to technical problems, whether on the part of the student or 
the examiner. The faculty may specify the rules according to the tools and the 
assessment of study for the course, but students must be acquainted with them 
in advance. 

17. 
What should I do if I need to create a report for an 
exam or state final examination? 

If an exam report is required in accordance with law, it must be created in the 
same way as in the case of on-site testing (in a non-editable format, e.g. pdf) and 
approved by the committee (e.g. per rollam). It is recommended to follow the 
standard rules for preparing reports for on-site tests. 
In the case of state final examinations and the defence of dissertations, the 
report is prepared in the same regime as during on-site examinations. 

18. 
Does the university provide assistance to students 
who do not have access to a computer or the 
Internet so that they can take a distance test?  

The Carolina Centre has several laptops available for lending (contact: Mgr. Jana 
Vlasáková, jana.vlasakova@ruk.cuni.cz, phone: 224 491 604). In addition, it 
depends on the faculty whether or not they have appropriate means to lend 
devices to students.  

19. How can a committee vote remotely? 

On most platforms it is possible to use chat, but always make sure it is a chat 
without the presence of students. If, in accordance with Art. 11(13) of the Code 
of Study and Examination of Charles University, it is necessary to store a record 
and the result of the voting (dissertation defence and state doctoral 
examination), then the same as for exams taken on-site, they must also be stored 
for exams taken remotely (e.g. printscreen).  

 


